Wyposażenie gastronomii – o czym warto pamiętać przy jego wyborze?

0
48

Na sukces baru czy restauracji wpływa przede wszystkim smak serwowanych potraw. Jednak bardzo ważne są też sposób podania jedzenia, tempo wydawania dań oraz jakość obsługi. O wszystkich wspomnianych kwestiach decyduje odpowiedni dobór wyposażenia. Sprawdź, co należy wiedzieć na ten temat, by prowadzony lokal przyciągał jak najwięcej klientów.

Sprzęt gastronomiczny – w jakie urządzenia warto wyposażyć kuchnię?

Smak i zachęcający wygląd potraw zależą głównie od użycia świeżych i dobrych jakościowo produktów spożywczych. Duże znaczenie ma zatem odpowiednie przechowywanie wszystkich składników dań. Do tego najlepiej nadają się chłodziarki. Tego rodzaju urządzenia gastronomiczne mogą mieć postać szafy chłodniczej idealnej do przechowywania żywności albo przeszklonej szafy bądź witryny, służącej do eksponowania składników lub gotowych dań. Bary sałatkowe, lodziarnie i inne lokale serwujące przekąski na zimno powinny być wyposażone w stoły chłodnicze i sałatkowe.

Jeżeli zadecyduje się, jaki sprzęt gastronomiczny do przechowywania żywności okaże się najlepszy do prowadzonej restauracji czy baru, przed zakupem konkretnego modelu trzeba zwrócić uwagę na energooszczędność, skalę temperaturową, rodzaj materiałów wykorzystanych przy jego produkcji oraz funkcje, jakie oferuje. Szeroki wybór urządzeń chłodniczych i mroźniczych można znaleźć na stronie https://agusto.pl. W ofercie dostępne są sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej, czyli solidnego tworzywa łatwego w utrzymaniu czystości.

Na wyposażenie gastronomii składają się również urządzenia grzewcze. W mniejszych lokalach sprawdzą się kuchenki gazowe lub elektryczne, grille i frytkownice. Do restauracji najlepiej nadają się piece konwekcyjno-parowe.

Poza urządzeniami chłodniczymi i grzewczymi, w lokalu gastronomicznym nie powinno zabraknąć też drobnych sprzętów ułatwiających obróbkę składników. Pomocne w przygotowaniu potraw będą krajalnice i szatkownice, obieraczki, blendery, miksery, czajniki, tostery czy młynki do przypraw.

Zastawa stołowa – wygląd stołów równie ważny, jak smak potraw

Potrawy zamówione przez gości restauracji czy baru powinny być estetycznie podane. Ładny wygląd talerza, w połączeniu ze smakiem dania, wpływa na końcowe wrażenia klientów z wizyty w lokalu. Na wyposażenie gastronomii powinny składać się zatem nie tylko kuchenne sprzęty, ale i zastawa stołowa. Warto zaopatrzyć swój lokal w naczynia z porcelany, szkła, sztućce i dekoracje, którymi można ozdobić stoliki. Im ładniej prezentują się stół i serwowane dania, tym przyjemniej przebywa się w restauracji i chętniej się do niej wraca.

Wyposażenie baru – czego nie powinno w nim zabraknąć?

W miejscach, w których serwowane są drinki, przyda się również sprzęt barmański ułatwiający przygotowanie koktajli. Należy nabyć też szklane naczynia i akcesoria dekoracyjne. Pomocne w przyrządzaniu drinków będą też wyciskarki do cytrusów, kostkarki do lodu i sokowirówki.

Prowadząc lokal gastronomiczny – niezależnie czy jest to wykwintna restauracja, klimatyczna kawiarenka czy bar szybkiej obsługi – trzeba skompletować odpowiednie wyposażenie. Zakup odpowiednich sprzętów, naczyń i akcesoriów znacznie ułatwi pracę kucharzom, kelnerom i barmanom, a to przełoży się na jakość obsługi i serwowanych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here