Czym wyróżniają się profesjonalne grille?

 

Potrawy z grilla, jeśli odpowiednio przygotowane, są zazwyczaj znacznie zdrowsze. Do przygotowania mięs nie musimy użyć tak dużo oleju, co znacząco wpływa na jakość potraw. Jednak, aby móc cieszyć się smacznym jedzeniem, należy najpierw kupić odpowiednie urządzenie. Najlepiej sprawdzają się grille profesjonalne, które stworzone są do przygotowywania dużej ilości potraw o znakomitej jakości.

Grill gazowy

Na wybór tego rodzaju urządzenia decyduje się coraz więcej nie tylko restauratorów i szefów kuchni, ale także gospodarzy domowych. Grille gastronomiczne gazowe mogą okazać się lepszą alternatywą od grillów gazowych, ponieważ są wykonane z lepszej jakości elementów, przez co można je użytkować latami. Co więcej, cechują się one dużo lepszą funkcjonalnością, ponieważ posiadają żeliwny ruszt, kilka palników oraz inne dodatki, zależnie od wybranego modelu.

Korzystanie z grilla gazowego wpływa nie tylko na lepszy smak naszych potraw. Dania na nim przygotowane są też znacznie zdrowsze. Grillując przy wykorzystaniu węgla, do naszego jedzenia może dostawać się wiele substancji szkodzących. Skapujący na brykiet tłuszcz może wytwarzać substancje chorobotwórcze, a nawet rakotwórcze. Aby oszczędzić sobie tej dawki niezdrowych składników, warto zainwestować w profesjonalny grill gazowy.

Przy zakupie grilla gazowego warto zwrócić uwagę na:

  • Ruszt – powinien być duży i masywny,
  • Palniki – dobrze, aby były odpowiednio duże i każdy z nich posiadał osobną regulację,
  • Pokrywa – musi być mocna, wykonana z materiału odpornego na odkształcenia i korozję.

Grill elektryczny

Grill gastronomiczny elektryczny jest zazwyczaj tańszą opcją od grilla gazowego. Jest on także najczęściej nieco mniejszy, co okazuje się szczególnie przydatne, jeśli w kuchni nie mamy dużo miejsca. Można jednak zakupić także to urządzenie w wersji stojącej.

Grille elektryczne posiadają ciekawe funkcjonalności, które pomogą w gotowaniu także laikom czy kucharzom przygotowującym po kilka potraw naraz. Wśród nich można wymienić programy i czujniki, dzięki którym urządzenie pomoże w dobraniu odpowiedniej temperatury oraz czasu grillowania dla poszczególnych mięs.

Grill kontaktowy przybiera różne formy. Można zakupić produkt w rozmiarze odpowiednim do potrzeb – od niewielkich, przypominających wielkością tostery, po dużo większe, na których bez problemu zmieścimy kilka sztuk mięsa. W ofercie sklepów znajdziemy zarówno grill stojący, jak i grill do panini, dlatego przed zakupem warto dobrze zastanowić się nad tym, jaki będzie odpowiedni dla naszych potrzeb.

Przy zakupie grilla elektrycznego, należy zwrócić uwagę na jego moc, która waha się od 500 do 2500 W. Warto także rozważyć, czy bardziej przydatne okaże się powłoka teflonowa, czy ruszt.

Dodaj komentarz