Odzież dla kucharza – na co zwrócić uwagę?

0
316

W niektórych zawodach wymagany jest określony strój, który zapewnia bezpieczeństwo pracy i komfort wykonywania codziennych obowiązków. Ta zasada obowiązuje m.in. w lokalach gastronomicznych. Sprawdź, jakie elementy garderoby są niezbędne dla kucharza i przekonaj się, czym warto kierować się, wybierając odzież kucharską.

Z czego składa się komplet kucharski? 

Zawodowy kucharz ma styczność z wieloma czynnikami, które przy odrobinie nieuwagi mogą doprowadzić do poważnego zagrożenia. Odpowiedni strój wspiera pracę w trudnych warunkach panujących w restauracyjnej kuchni, tj. wysokie temperatury i wilgotność powietrza. Komplet kucharski tworzą:

  • dopasowana odzież wierzchnia – bluza, spodnie, fartuch, 
  • odpowiednie buty kucharskie – np.: trzewiki, półbuty lub klapki,
  • ochronne nakrycie głowy – może to być m.in.: czapka gastronomiczna, bandana czy toczek. 

Producent TEDMAR posiada szeroką ofertę odzieży, która zapewnia kucharzom najwyższy poziom komfortu oraz bezpieczeństwa. Poszczególne elementy stroju kucharskiego można ze sobą zestawiać w różnych konfiguracjach w zależności od charakteru lokalu, potrzeb i preferencji kucharza.

Funkcje odzieży kucharskiej

Zawodowy kucharz powinien skupić się przede wszystkim na wykonywanych czynnościach. Jego ubiór gwarantuje:

  • ochronę – wysokiej jakości materiały produkcyjne odpowiadają za bezpieczeństwo pracy,
  • komfort – wygodne kroje, oddychające tkaniny i praktyczne dodatki wpływają korzystnie na wygodę pracy kucharza,
  • możliwość identyfikacji – odzież kucharska wyposażona w charakterystyczne elementy jednoznacznie wskazuje na wykonywany zawód; odpowiednio dobrany lub spersonalizowany strój może podkreślić prestiż lokalu i służyć jego promocji.

Na co zwrócić uwagę, wybierając odzież kucharską?

Swoboda i bezpieczeństwo pracy kucharzy są istotne tak samo jak ochrona przygotowywanych przez nich posiłków. Wysokiej jakości odzież kucharska sprawi, że codzienna praca na kuchni stanie się jeszcze większą przyjemnością.

Jakość materiału

Podstawowym kryterium wyboru odzieży gastronomicznej z pewnością powinien być materiał zastosowany do produkcji. Tkaniny wysokiej jakości umożliwiają swobodne oddychanie skóry i zachowanie higieny ciała w trakcie pracy. Chronią przed poparzeniami, przecięciami i innego rodzaju uszkodzeniami mechanicznymi. Są odporne na plamy, wodę i tłuszcz. Są wytrzymałe na częste prania i niepodatne na zagniecenia. 

Krój i rozmiar

Właściwy rozmiar i fason nie ograniczają swobody ruchów. Odzież odpowiednio dopasowana do sylwetki kucharza sprawi, że cała stylizacja będzie prezentować się estetycznie i profesjonalnie. 

Kolorystyka 

Kolor podkreśla charakter miejsca pracy, dlatego warto dopasować go do założeń identyfikacji wizualnej lokalu. W przypadku jej braku warto postawić na neutralne odcienie tj. klasyczna biel, stonowana szarość czy elegancka czerń. 

Zastosowane najwyższej jakości materiały wspierają kucharzy w wykonywaniu codziennych obowiązków i chronią przed związanymi z nimi zagrożeniami. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here