Skrzynki cukiernicze – jakie normy muszą spełniać, aby były bezpieczne?

Bezpieczne przechowywanie i transport żywności to podstawa, jeśli chcemy z powodzeniem prowadzić firmę z branży gastronomicznej. Wyroby cukiernicze powinny być składowane w odpowiednich pojemnikach, zgodnie z przepisami. Sprawdź, jakie normy muszą spełniać skrzynki cukiernicze? Oraz o czym jeszcze powinni pamiętać właściciele i pracownicy cukierni.

W czym przewozić wyroby cukiernicze?

Jak transportować wyroby cukiernicze, aby towary dostarczane klientom były zawsze świeże? Przede wszystkim należy przewozić je w odpowiednich pojemnikach. Takie produkty najczęściej są transportowane w specjalnych, plastikowych skrzynkach, w pudłach, drucianych koszach lub po porostu w papierowych workach. Wszystkie z tych pojemników muszą spełniać szereg określonych norm, dzięki czemu możemy liczyć na to, że dostarczone towary będą świeże i nie ulegną zepsuciu.

Zatem, gdzie kupić odpowiednie pojemniki? Wśród wielu producentów, możemy znaleźć skrzynki cukiernicze Bekuplast, które są wykonane z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Ponadto posiadają one specjalne otwory w ściankach, które zapewniają transportowanym towarom świeżość. Dużą zaletą tego produktu jest także to, że pojemniki nadają się zarówno do obsługi ręcznej, jak i do automatycznych systemów przenośnikowych.

Rodzaje skrzynek cukierniczych

Jednym z najpopularniejszych rodzajów skrzynek cukierniczych są wspomniane już plastikowe pojemniki. Dostępne są one w wielu rozmiarach, najczęściej 600 x 400 mm. Jednak można je dopasować do indywidualnych potrzeb klienta. Możemy wybrać skrzynki niskie, wysokie, pojemniki sztaplowane, a także składane plastikowe kosze. Te ostatnie są bardzo praktyczne. Po użyciu takiego pojemnika możemy go bez problemu złożyć, aby nie zajmował zbyt wiele miejsca. Dzięki takim skrzynkom zaoszczędzimy przestrzeń w magazynie. Co ciekawe, na rynku dostępne są także specjalne wózki pasujące do pojemników piekarniczych, dzięki którym możemy przetransportować skrzynki cukiernicze z jednego miejsca na drugie.

Skrzynki cukiernicze – przepisy

A co mówią przepisy na temat przechowywania i transportowania wyrobów cukierniczych? Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wszelkie produkty żywnościowe powinny być składowane i transportowane w taki sposób, aby nie zmieniła się ich jakość. Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy skrzynki, w których będziemy transportować produkty, posiadają specjalny atest, dopuszczający je do kontaktu z żywnością. Ponadto takie pojemniki powinny być wykonane z wytrzymałych materiałów, posiadać płaskie dno oraz otwory w ściankach, dzięki którym wyroby cukiernicze zachowają świeżość. Jeżeli chodzi o transport, to produkty te muszą być przewożone w specjalistycznych pojazdach. Ponadto w skrzynkach przeznaczonych do transportowania wyrobów cukierniczych nie powinno się przewozić innych produktów.

Zachowanie higieny jest tutaj bardzo ważne, w końcu mamy do czynienia z produktami spożywczymi. Przedstawione normy to tylko część wymagań, z którymi muszą zmierzyć się firmy gastronomiczne. Lepiej ich przestrzegać, bo niestosowanie się do tych przepisów grozi wysokimi grzywnami.

Dodaj komentarz